Silex

Små komponenter gör stor skillnad på Silex

Silex Microsystems AB är världsledande inom tillverkning av MEMS, mikroelektromekaniska system. Med hjälp av högteknologisk maskinutrustning bearbetar man skivor av kisel, ett material som är starkare än stål men bara en tredjedel så tungt. Resultatet är små kiselchip som används i applikationer för allt från bilar till pacemakers, för att göra dessa enklare att använda, mer funktionella och mer tillförlitliga.

– Våra chip må vara rätt så små, men de är ofta nyckeln i de konstruktioner de används i, konstaterar grundaren och VD:n Edvard Kälvesten.

När Edvard Kälvesten startade företaget år 2000 lånade han utrymme i KTHs laboratorier i centrala Stockholm. Verksamheten tog snabbt fart och kunderna blev fler. Rätt snart hade man växt ur lokalerna och jakten inleddes på en fabrik som var bättre anpassad för företagets tillverkning. 2003 flyttade man in i ABBs gamla lokaler i Järfälla där delar av den infrastruktur som tillverkningen krävde i form av kontor och renrum för forskning redan fanns på plats.

– Det vi håller på med kräver en väldigt hög renrumsklass och är extremt känsligt för vibrationer. Minsta dammkorn eller skakning kan skada och förstöra kiselskivan eller -chipet, förklarar Edvard Kälvesten.

Då utrustningen man använder är så dyr och tillverkningen så känslig, kör fabriken femskift dygnet runt, året om, och det absolut värsta som kan hända är ett driftsstopp på grund av ett elavbrott eller dylikt. Sedan Stendörren tog över fastigheten har man också gått igenom den tillsammans och gjort uppgraderingar för att förbättra både produktionsanläggningen och säkerheten. I dagarna förlängde man hyresavtalet med 15 år och beslutade om ytterligare uppgradering av fastighetens tekniska installationer.

Men det är inte bara produktionsytorna som är viktiga. Som världsledare med kunder över hela världen i många olika branscher, har Silex Microsystems ofta besök av kunder som vill se hur tillverkning av chipen som ska sitta i just deras produkter går till. Just nu tittar man tillsammans med Stendörren på att även ge receptionen och andra gemensamhetsytor i fastigheten ett ansiktslyft, berättar Edvard Kälvesten.

– Vi hade tur som hittade anläggningen i Veddesta – och Stendörren. Det är inte så många fastighetsägare som skulle vara villiga att göra den typen av investering som de gör. Den gör att vi kan säkra vår forskning och produktion i Sverige på lång sikt och inte behöver flytta den utomlands, något som känns väldigt roligt, avslutar Edvard Kälvesten.

Edvard Kälvesten, Silex

Akut

08-518 331 99

Vardagar 08:30-16:30, fre 8.30-15.00, Lunchstängt 12.00-13.00

Jour (övriga tider)

020-62 00 40

Hjälp &
support